PEEP PERFORMANCE
‘1 rotating platform, 6 strong performers, countless perceptions.
A RAVELUTION – EXPANDING LIBERATION.
PEEP PERFORMANCE is the sacred place where peepshow meets performance.’
Het nieuwe werk van Annica Muller, waarin de maker tantra, peepshow en performance samenbrengt in een vernieuwd genre.
Peep Performance is een circulaire rave van creatie en destructie; hardcore en sensitief, underground en kosmisch, bevrijdend en smorend, naakt en mysterieus, genadeloos en kwetsbaar.
Het publiek aanschouwt de cyclus waar alles uit ontstaat en naar wederkeert. Alle lagen van seksualiteit worden onthuld door de performers. Vol overgave gaan zij verschillende transformaties door. Via de zoektocht naar de expressie van hun seksualiteit openen ze de deuren naar de vrijheid. Ze gaan voorbij de status quo, ze omarmen de obstakels, ze doorbreken stigma’s en taboes. Dat wat verscholen ligt in de duisternis brengen zij op speelse wijze aan het licht.
Annica Muller: ‘Peep Performance is geen voorstelling maar een movement; een roterend platform waarop vrouwelijke performers uitgenodigd worden om het intieme onderzoek met zichzelf en elkaar aan te gaan. Alles in Peep Performance staat in teken en dienst van ‘expanding liberation’; een simpele, directe vertaling van de essentie van tantra. Het concept ontwikkelt zich mee met de tijd en is in constante interactie met de hedendaagse tendens. Deze beleving is nooit hetzelfde.’
PEEP PERFORMANCE is aankomende zomer te zien op de theaterfestivals. Meld je aan voor de nieuwsbrief om om de hoogte te blijven.
Credits Performers Merel Severs, Milou van Duijnhoven & Leila van Wetten | Concept/regie Annica Muller | Muziek Robert Dender & Harold Koopman | Kostuum Saskiarocks (Grow) | Coaching Martine Manten | Zakelijke begeleiding Tamara Roos | Producent Hollandse Luchten
PEEP PERFORMANCE Teaser
Achtergrondinformatie
Urgentie
Het persoonlijke engagement van Annica Muller speelt altijd een grote rol in haar werk. Zij deelt haar queeste en spirituele zoektocht met het publiek. Peep Performance komt voort uit haar verlangen om ruimte te creëren waarin thema’s als performativiteit, spirituele praktijk en seksualiteit onderzocht kunnen worden. Met Peep Performance faciliteert ze de ruimte die ze zelf heeft gemist; waarin de authenticiteit van de performers centraal staat en zij expressie geven aan de gelaagdheid van hun wezen. Samen met de vrouwelijke performers in Peep Performance creëert Annica een werkwijze waarbij performers en regisseur gelijkwaardig zijn en waarbij de stem van het individu cruciaal is voor het maakproces.
Spelregels
Geïnspireerd door de Tantra yoga filosofie, zijn 9 spelregels ontstaan, deze vormen het fundament van Peep Performance:
- Expanding liberation
- There is nothing that is not sacred
- Sexuality is with every moment
- There is no way to be, you are
- Radical honesty is honored
- All actions are devotions
- Magic doesn’t mean unreal
- We enter the arena for the sake of transformation
- The only constant is change
De uitwerking op de vloer
Bovenstaande thematiek en spelregels zijn door Muller vertaald naar een nieuwe manier van werken met haar performers en een vernieuwende publiekservaring. Peep Performance werkt met een wisselende groep van vrouwelijke performers op de vloer die live gecoacht worden door Annica Muller. 2 electric sound-designers staan op de steiger en componeren de beukende hartslag van Peep Performance live mee, reagerend op wat Annica en de performers brengen. Annica heeft tijdens deze rituale rave een mysterieuze rol; met haar begeleide stem is ze de verbinder tussen de performers, de performance en het publiek. Ze belichaamt een performative dramaturgie en is zowel dirigent als ‘space holder’. De performers houden zich aan een basisstructuur die dienstbaar is aan wat er in het ‘hier en nu’ gebeurt en ontstaat. De actuele chemie tussen de performers bepaalt het exacte verloop van de performance, die daarmee elke keer anders verloopt.
Publiek
Per speellocatie wordt de context meegenomen en bepaald hoe het publiek arriveert en geplaatst wordt rondom het roterende podium. Dit kan zijn vanuit eenpersoons-cabines, omgeven door plastic wanden, of glurend door een wand met kijkgaten. Uitgangspunt is dat de toeschouwer een privé-ervaring beleeft. De toeschouwer weet niet of hij/zij/hen gluurder, klant of theaterbezoeker is en moet bij zichzelf te rade gaan. Elke toeschouwer in de cirkel heeft vanuit diens plek een individuele ervaring en een ander perspectief ten aanzien van het roterende midden. De gemene deler is dat we nooit hetzelfde kunnen zien, terwijl we naar hetzelfde kijken. Het enige dat constant is, is de verandering die we aanschouwen, dat zich cyclisch verwezenlijkt.
Peep Performance doet geen beroep op het intellect maar direct op de zintuigen, primitieve gevoelens en diepe overtuigingen. Het geweld en tevens de kwetsbaarheid waarmee de verschillende performers zich uiten, maakt Peep Performance tot een intense beleving voor de toeschouwer; Een beleving waardoor je constant heen en weer geslingerd wordt, aangetrokken en afgestoten. Je wordt geconfronteerd met je eigen perceptie van de realiteit, in het samenspel van je zintuigen en aannames. Aanschouw de schoonheid van banaliteit en de banaliteit van schoonheid.
Praktisch
Peep Performance is een reizende installatie. De basis bestaat uit een ronddraaiende speelvloer van 10 meter doorsnede. Daarnaast staat een bouwsteiger voor de live sound-designers. Het publiek wordt rondom de draaivloer geplaatst. Per locatie wordt de setting voor het publiek bepaald en gebouwd, passend bij de omgeving.
De vloer wordt met een speciale kraantrailer geplaatst. Peep Performance kan spelen in binnenruimtes met een minimale oppervlakte van 24 x 24 meter en 6 meter hoogte. De ingang moet minimaal 4 x 2,7 meter zijn. De performance duurt ca 50 minuten.
Over de maker
Peep Performance is het onlosmakelijke vervolg op deze eerdere levenservaringen en projecten van Annica Muller:
- Striptease
Na haar acteursopleiding werkte Annica in een stripclub en danste ze in de performance van Tino Sehgal. Ze werd geconfronteerd met een topdown mentaliteit waarin mannen de regels voor de voor de vrouwen en hun lichaam bepalen. Ze ondervond de commercialisering en marktwerking van seksualiteit aan den lijve. De voorstelling Burning Butterfly XL gaat over het verliezen van je authenticiteit en hoe seksualiteit een product kan worden.
- Tantra yoga
Annica is gespecialiseerd yogadocent. Zij blijft zich hierin scholen en geeft les. De voorstelling Yogi Anni (2021), genomineerd voor de BNG Bankprijs en winnaar van de Amsterdam Fringe Award, gaat over de soms verknipte relatie van het westerse liberale denken en de yogafilosofie, en wat er gebeurt als je hierin de grip met de realiteit verliest. Tijdens haar Tantra-yoga-teacher training in India leerde Annica een totaal andere levensbeschouwing; één waarin vrouw-zijn een prominente rol heeft en waar haar scheppende en destructieve vermogens worden erkend en vereerd. De Tantra filosofie is het fundament van Peep Performance.
- Werkveld en maatschappij
Sinds de #metoo beweging is er veel veranderd in het maatschappelijke debat over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Het thema is nog steeds actueel en onze visie hierop verandert. Annica ervaart dat de theater- en filmsector achterlopen op het gebied van emancipatie en gelijkwaardigheid. Zij ziet een taboe op vrouwelijke seksualiteit en de uiting hiervan, veelal nog belicht vanuit een mannelijk perspectief en neergezet als een stereotypering, archetypisch of mythisch.
Met Peep Performance onderzoekt Annica de gebreken en poogt deze te beantwoorden in daden.